Pharos' Aan de Slag. Vrijwilligerswerk voor AZC bewoners

Pharos project Aan de Slag
Facebookpagina Aan de Slag Zeist
NRC Artikel over Dubliners. Met 'onze' bewoners
LinkedIn post over mijn ervaringen 


Het AZC in Zeist sluit, de asielzoekers worden verplaatst naar andere locaties. Het afgelopen driekwart jaar heeft Werklust samen met Frederike de Zeister variant van Pharos project Aan de Slag onder onze hoede genomen. Met enorm succes. We hebben een grote groep bewoners van het AZC aan heel divers vrijwilligerswerk geholpen, onder andere bij Oerol, Ashtonia en Into The Great Wide Open.

Aan de Slag beoogt bewoners van het Azielzoekerscentrum in Zeist met enige regelmaat te laten meewerken in vrijwilligersprojecten. In eerste instantie om ze buiten te laten komen en actief te maken. En daarmee geestelijk en lichamelijk gezonder. Daarbij helpt het ook om netwerk te vergroten, om de taal te leren en eerder thuis te raken in de Nederlandse maatschappij. Het animo onder bewoners is groot; de dagen in een AZC zijn leeg en slepen zich een beetje voort.

Op de foto zie mij met Ousman en Radwan. Radwan is inmiddels terug gewezen naar frankrijk, in het kader vand e Dublin regel, die ik inmiddels zeer onrechtvaardig vind. Voor mij is Aan de Slag een project dat enorm veel uitvoerender is dan alles wat ik normaliter doe. Maar een hele verrijkende en welkome afwisseling is geweest, omdat het kijkjes geeft in levens en delen van de Nederlandse samenleving waar ik anders geen weet van zou hebben.