Gemeente Zeist. Integratieroute voor nieuwkomers

Vind hier het rapport van Vewey Jonker over de Integratieroute voor Zeist
Welkom in Zeist The Movie :-)


Voor de Gemeente Zeist ontwikkelde ik de integratieroute, voor een prettige opname en voorspoedige participatie van de nieuwkomers in mijn woonplaats. Dit doen we onder andere door een warm welkom en een startgesprek, gekoppeld aan een hele gebruiksvriendelijke 'app' waarin alle nodige, handige, inzichtgevende informatie wordt ontsloten die helpt bij het vinden van de weg in Zeist.

Na het organiseren van Unite, het grote feest in Utrecht eind 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, ben ik betrokken gebleven bij nieuwkomers, onder andere bij de ontwikkeling van een app die vluchtelingen helpt zich te orienteren in een nieuw land met nieuwe gewoonten, regels, gebruiken. Zoals één van de nieuwkomers die ik ken zei: 'dit is geweldig en had ik al veel eerder willen hebben; nu hoef ik niet steeds mijn vluchtelingenwerk coördinator te bellen met al die kleine vraagjes. Ik had al veel eerder willen kunnen kijken naar; waar ben ik? Hoe gaat het hier? Wat kan ik?'.

De app en het startgesprek worden ontwikkeld samen met alle officiele én vrijwiliige organisaties in (de regio) Zeist. En vanzelfsprekend in nauw contact met de nieuwkomers die het betreft. 

Verwey Jonker instituut evalueerde de nieuwe integratieroute voor nieuwkomers die Werklust in Zeist uitwerkte en implementeerde. De bevindingen zijn erg positief en tevens leerzaam voor een volgende keer. 

Op de foto Shahab en Anas, in 2016. Voor beiden is inmiddels veel veranderd. Shahab (uit Ahwaz in Iran) begint aan twee studies in 2018, een voorbereidend jaar voor de Kunstacademie en een opleiding tot Engels leraar. Anas uit Syrie heeft een eveneens Syrische weduwe ontmoet, met wie hij trouwde. HIj is bezig met een MBO opleiding.