Psycho Social Support op Lesbos

Goed artikel dat de kamp-realiteit beschrijft


Lesbos is 1 van de 'hotspots' voor vluchtelingen die Europa willen binnen komen, net als bijvoorbeeld Samos en Chios. In het kamp Mavrouvouni, het 'nieuwe' Moria, wonen duizenden vluchtelingen in afwachting van hun asielprocedure of mogelijke terugkeer.

Naast deze keurig geformuleerde beleidsmatige werkelijkheid is er een hele lelijke en barre realiteit van ondermaatse en gevangenis-achtige omstandigheden, slechte leefomstandigheden en een voor velen uitzichtloze situatie. Daar werk ik in april en mei 2021 twee maanden als psycho sociaal werker voor Stichting Bootvluchteling.

Bewoners van het kamp komen bij ons aan tafel met allerlei mentale problemen, die over het geheel genomen 'zwaar' zijn. Depressie, trauma, automutilatie, suicide-pogingen, dissociatie. Wij maken een inschatting van de ernst en verwijzen door, houden soms een vinger aan de pols.

Het is een hele indrukwekkende ervaring, op vele vele fronten. Ik schrijf er een boekje over, 'Ontheemd' waarin ik met een kleine 40 verhaaltjes inkijk en inzicht geef in wat niet in 1 alinea op de website past. Laat graag weten of je een exemplaar wilt ontvangen.