Geschiedkundig struinen

Andros routes
Wikiloc


We wandelden op Andros en op Skopelos deze zomer. Twee Griekse eilanden, de eerste van de Cycladen, de tweede van de Sporaden (en van de Mamma Mia film ;-)). De paar keer dat we in Griekenland waren treft het steeds weer; wat een enorm rijke, gelaagde, oude, cultuur kent dit enorme land. Al wandelend of scooterend stuit je daar letterlijk voortdurend op. Mythologie, oude verhalen, geschiedenis, het staat en ligt daar allemaal door elkaar.

Nu is mijn wandelgenoot een kenner én enorm goed verhalenverteller, dus werd ik met regelmaat vergast op een mythologische referentie. Zo gingen we op zoek naar de tombe van Staphylos, die toevallig ook een zoon was van Ariadne en Dionysus, en de kunst van het wijnmaken introduceerde. Was Ariadne niet jammerlijk verlaten door Theseus (de ondankbare, want had Ariandne hem niet met haar draad de weg uit het labyrint van de Minotaurus gewezen), was ze nooit door Dionysus gevonden, hadden zij geen zoons gemaakt en wij geen wijn gekend. Om maar een voorbeeldje te noemen. 

Op Andros ligt een enorm uitgebreid netwerk aan wandelroutes. Graag kom ik er nog eens terug, misschien wel in de Andros wandelmaand (oktober). Op Skopelos vonden we onze routes met Wikiloc, een supergoede tip van een vriendin, waarin vrolijke wandelaars zoals jij en ik hun eigen routes uploaden. Zo kun je altijd ergens een stukje struinen.