Co Resolve en Deep Democracy

Deep Democracy


Van het voorjaar volgde ik een masterclass bij Myrna Lewis. Zij ontwikkelde de Co-Resolve methode, zeg maar Deep Democracy voor leidinggevenden. Via Maud Halkes van Inclusion Intl werd ik daarin getraind en sindsdien pas ik graag een aantal basismethodes toe.

Vanuit de gedachte dat in de stem van de meerderheid allerlei waardevolle stemmen en inzichten sneuvelen, wordt in Co-Resolve en Deep Democracy net zolang gepuzzeld totdat alle stemmen gehoord zijn en geintegreerd in een besluit. Onderweg doe je dan allerlei waardevolle inzichten op, bijvoorbeeld dat je niet zo alleen staat met je mening, dat je mening fluide is op basis van inzichten van anderen, dat er meestal helemaal niet zo'n grote polariteit is als het lijkt. En dat er besluiten mogelijk zijn waarin iedereen zich herkent en gekend voelt.

In de teamsessies die ik de laatste tijd heb ik begeleid boek ik veel succes (en energie, als je dat al kunt boeken) met een combinatie van deze democratische technieken en oplossingsgericht werken. Nou, op naar de nieuwe tijd van samenwerken en besluitvormen dan maar!