Coming out

Extinction Rebellion Nederland
The Road to Climate Hell in NRC
Artikel klimaatdepressie Anne Havelaar

 


Maandagochtend 7 oktober in alle vroegte bezette Extinction Rebellion de Museumbrug, om de actieweek Rebel Without Borders goed te beginnen. Ik was erbij en stond die dag tussen de activisten, met aan weerszijden grote hoeveelheden politie en ME. Misschien heb je er iets van meegekregen op de journaals. Hopelijk! Extinction Rebellion is een snel groeiende internationale beweging, die met geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid aandacht en actie vraagt voor de klimaatcrisis.
 
Ik zal mijn coming out dan nu maar doen: ik ben fan en lid van XR, vanuit de overtuiging dat het ‘meestribbelen’ van de regering en ‘powers that be’ ons niet gaat redden. Alle echt grote veranderingen, van vrouwenkiesrecht tot afschaffing van apartheid, kwamen pas echt op gang met soortgelijk activisme. Op de website van Extinction Rebellion vind je veel informatie XR is bovendien een super sympathieke doordachte vernieuwende organisatie, waar je op allerlei manieren je steen aan bij kunt dragen: inclusief, democratisch, zonder hiërarchie, loopt het gesmeerd. Je hoéft je niet vast te ketenen en te laten arresteren, dat deed ik ook niet. 
 
Als je alvast iets wilt inlezen dan is The Road to Climate Hell ook een goede illustratie van hoe het WARE werkt rond de klimaatdiscussie. In het artikel worden alle drogredenen ontzenuwd die mensen gebruiken om niet in beweging te komen (zie ook mijn eerdere post over verandering, veerkracht en stress). Ik vind dat interessant omdat aan de hand van een heel actueel heel groot maatschappelijk probleem wordt getoond hoe verander-avers veel mensen zijn en wat daar zoal voor uit de kast getrokken wordt om niet te hoeven veranderen, al was het maar je mening. De boeren-protesten zijn daar wat mij betreft een goede illustratie van.
 
In Organitopia betoog ik dat ook: het vergt zelfkennis, nieuwsgierigheid en zelfrelativering om uit je comfort zone te stappen. Daar waar je zou willen dat ratio en bewijslast genoeg is om mensen aan te zetten dingen anders te doen, zie je dat dat juist minder dan ooit het geval is. Als je wel openstaat voor inzicht of verandering, zou je zomaar  iets fundamenteels aan je leven moeten willen veranderen. Zie het mooie artikel van vriendin Anne over (haar) klimaatdepressie. Laten we al was het maar op discipline, ons hoofd open zetten. En dan in beweging te komen.