Deep Democracy to the next level

Filmpje over inclusie
Human Dimensions

 


Een check in op het strand, met je gezicht in de zon en je billen en je voeten in het zand. Lunchen op de mooiste plekjes met steeds weer heerlijk vers authentiek Griekse eten. Je zou haast vergeten dat er ook nog iets geleerd en geoefend werd. In deze heerlijke omstandigheden haalde ik mijn levels 2 en 3 van Deep Democracy. 
 
Deep Democracy vind ik een fantastische manier van denken en werken aan echte inclusiviteit, en een mooi instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen hele diverse groepen. De methode heeft strakke werkvormen om mensen zich maximaal te laten horen en aan inclusieve besluitvorming te doen waarin de stem van de minderheid de mening van de meerderheid verrijkt. Super belangrijk in organisaties en helemaal in de samenleving en in deze tijd. 
 
In het eerste level kregen we een enorm arsenaal aan technieken aangereikt waar ik sindsdien, onder meer bij Gemeente Tilburg en Buitenlandse Zaken, veelvuldig mee aan de gang ben geweest. Goed toepassen van Deep Democracy vraagt om echte netrualiteit: het moet je werkelijk siberisch laten welke meningen en ideeën mensen hebben om zo ook echt iedereen te kunnen horen.
 
In level 2 en 3 ging het onder meer daarover: hoe kun je  je eigen neutraliteit verder verstevigen en verdiepen. Daarnaast zetten we de methoden in om naast meningen ook meer de onderliggende gevoeligheden en polariteiten bij de kop te pakken en te overstijgen. 
 
Zeker voor mij interessant omdat ik een kritische denker ben en bijna altijd ergens wat van vind, dus het is niet in alle gevallen gemakkelijk om me neutraal te blijven voelen. Neutraliteit doet me ook denken aan wat de begeleidersrol vraagt bij organisatie- en familie-opstellingen, om te werken vanuit het neutrale, stille midden. Van daaruit kan zich ontvouwen wat er leeft, of tonen wat er onder water zit. En dan is er opeens een grote rijkdom om uit te putten om als groep een stap verder te zetten.