Hundertwasser

zie ook: 
http://www.cobra-museum.nl/


In het Cobra museum in Amstelveen is tot begin volgend jaar de tentoonstelling "De rechte lijn is Goddeloos" te zien, over leven en werk van de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. De werken van Hundertwasser zijn bijna té bekend door de Taschen-uitgaven en de reproducties met glimmende vlakjes. De tentoonstelling laat zijn werken in volle diepgekleurde glorie zien en opnieuw ontdekken. Daarbij leerde ik dat zijn werk voor de schilder een weergave is van natuurlijke schoonheid, of nieuwe ideale samenlevingsvormen. In tegenstelling tot de tijdgeest van de 'rechte lijn' en de standaardisering van bijvoorbeeld le Corbusier stelde Hundertwasser een meer intuïtieve, natuurlijke kunst, architectuur en stedenbouw voor.

(van de website van het Cobra Museum) Vanaf 9 augustus tot en met 5 januari is in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een verrassende tentoonstelling te zien van het vroege werk van Friedensreich Hundertwasser (1928 Wenen - 2000 Queen Elizabeth 2 in internationale wateren). Deze tentoonstelling, momenteel te zien in Museum Belvedère in Wenen, toont de vroege en enigszins vergeten Hundertwasser. Eind jaren 50, begin jaren 60 verbleef Hundertwasser veel in Japan waar hij onder meer het Zen boeddhisme bestudeerde en de leer hiervan toepaste op zijn werk. Het vroege werk kenmerkt zich onder meer door eindeloze ronde en kronkelende lijnen en horror vacui. Volgens Hundertwasser was de rechte lijn dan ook ‘goddeloos’.

VRIENDEN EN TIJDGENOTEN
In de tentoonstelling zijn werken te zien van vele particuliere collecties en uit toonaangevende musea, waaronder het Peggy Guggenheim in Veneti�. Sommige zijn circa 50 jaar niet voor het publiek te zien geweest. In totaal zijn er 40 werken van Hundertwasser te zien, en 20 van internationale kunstenaars zoals Dubuffet, Fontana, Klein, Manzoni, Tajiri, Constant, Corneille, Arnulf Rainer en de japanse avant-gardisten Sugai, Kito, Hiroshige en Hokusai, Takamatsu en Tanaka. Kunstenaars waarmee Hundertwasser in contact was. Hundertwasser was goed bevriend met Tajiri, die hem sterk beïnvloedde. Deze tentoonstelling maak de verwantschap van Hundertwasser met het gedachtegoed van de Cobra beweging dan ook duidelijk.

ACTUALITEIT EN HERWAARDERING
De belangstelling voor Hundertwasser loopt synchroon met de hernieuwde belangstelling voor ideeën over alternatieve vormen van samenleven en omgang mens - natuur in een technologische en kapitalistische samenleving, getuige ook belangstelling in de kunstwereld voor landgenoot Rudolf Steiner en Carl Gustav Jung (Zw). De tentoonstelling Hundertwasser: gegen den strich in de Kunsthalle van Bremen (D) in 2012 was een startpunt voor de herwaardering van Hundertwasser. In het Duitse toonaangevende kunsttijdschrift ART (november 2012) werd naar aanleiding van deze tentoonstelling de vraag gesteld: Hundertwasser Avantgardist oder KitschKünstler? Volgens kunsthistoricus Robert Fleck was Hundertwasser simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Hij verbleef in Japan in de vroege jaren 60 toen in Europa de galeries en musea de deuren open zetten voor de avant-garde. Vele van deze toen plots succesvolle kunstenaars zoals Piere Manzoni, Yves Klein en Robbert Smitson waren beïnvloed door Hundertwasser. De tentoonstelling Hundertwasser, Japan und die Avantgarde in Belvedère Museum in Wenen, en die nu naar Amstelveen komt, geeft aan die herwaardering een passend vervolg.

Voor het Cobra Museum voor Moderne Kunst is deze tentoonstelling van groot belang. Het onderschrijft de nationale uitstraling en internationale ambities van het museum. Het geeft ook aan dat het gedachtegoed van de Cobra beweging goed aansluit bij tijdgenoten van de Cobra kunstenaars. Werken van Corneille en Constant uit internationale collecties komen met deze Hundertwasser tentoonstelling mee naar hun ‘thuis’.

Studio Hundertwasser is een aanvullend activiteiten programma van het Cobra Museum dat vanaf september aandacht geeft via lezingen, educatie en workshops over het gedachtegoed en de actualiteit van Hundertwasser.