Ramses Graus

Laat je inspireren door de theatrale schoonheid van Ramses en Het Filiaal
https://ramses-graus.squarespace.com/


Theatermaker Ramses Graus speelt en verbeeldt grote thema's. Zijn werk verbaast en ontroert mij, omdat de combinatie van verhaal, versimpeling, in- en uitzoomen, licht en schaduw, acteurs, decor en objecten zo enorm 'evocatief' is en een blijvende indruk achterlaat. We onderzoeken samenwerking rond het impactvol verbeelden van team- en organisatievragen; nu voor de ontwikkeling van het Leerhuis voor de zorgmedewerker.  

Ramses Graus studeerde in 1998 af als theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na zijn afstuderen werkte hij o.a. als vaste acteur bij de Utrechtse theatergroep Aluin en won hij in 2001 als helft van het cabaretduo 'rul' de jury- en publieksprijs op het Leid Cabaret Festival.

Sinds 2009 maakt Ramses, als acteur en als maker, deel uit van het artistieke team van muziektheatergezelschap 'Het Filiaal' in Utrecht. 

In oktober 2010 ging zijn eerste eigen Filiaalvoorstelling Mevr. Ophelia in première. Deze productie waarin hij samen met actrice Mirthe Klieverik alle rollen vertolkt, won in 2011 de Zilveren Krekel en speelde met veel succes in Nederland, Dublin, Edinburgh, Malta, New York, Londen, Belfast, Melbourne en Sydney.

Ramses maakte in 2013 "Het geheim van Q", zijn tweede productie bij Het Filiaal waarmee hij ook in het buitenland speelt. Voor meer informatie over zijn werk bij het Filiaal klik HIER. 

Een van zijn middelen om theater te maken is het gebruik van objecten en poppen. Gezien zijn ervaring als poppenspeler en maker geeft hij op dit gebied ook workshops en masterclasses onder andere op de Toneelschool Utrecht en in het bedrijfsleven.