Upcycling, sensorische essentie en sociaal activisme op DDW2016

Dutch Design Week 2016 terugblik


Dit jaar was ik veel op de Dutch Design Week. Ook omdat Domaine de Boisbuchet waar ik fellow ben, met oa werk van Bart Hess acte de présence gaf op de expositie ESCAPE, in de Kazerne. De graduate shows zijn ieder jaar een inspiratie en geven voeling met de thema's die jonge designers bezig houden, of misschien wel breed spelen en door designers zichtbaar en ervaarbaar worden gemaakt. Dit jaar zag ik er drie:

Veel ontwerpen hadden Re- of Upcycling tot onderwerp: dennennaalden, leer, papier, fineer worden in mooie en bruikbare productie- of bouwelementen veranderd. 

Een ander thema is wat ik 'Sensorische Essentie' noem: hoe kun je weer echt voelen, horen, ruiken in de overvloed aan prikkels en stimuli die dagelijks tot je komt? Het grappigste ontwerp zonder twijfel de Sound Hunter; een gedetailleerd & doordacht pakket om meer te horen én je geluids'trofeeën' thuis ook ten gehore te kunnen brengen.

Als laatste thema een verzameling rond Sociaal Activisme. Onderwerpen als sateliet-bewaking, complexiteit van de zorg, de veranderende (en verarmende) arbeidsmarkt, ecocide, luchtvervuiling, vluchtelingentoestroom, de organenhandel worden kritisch, soms met een kwinkslag geadresseerd of van een oplossingsrichting voorzien.